'There's definitely, no logic to human behavior. But yet so, yet so irresistible.' -Björk, Human behavior -

Je treft mij op mijn gelukkigst wanneer ik honderduit mag vertellen over stress.

Klinkt gek misschien, om van stress te genieten, maar in mijn geval is het wel zo. Ik vind het fantastisch om samen met klanten te mogen uitpluizen waar hun stress vandaan komt, hoe ze uit balans raken, en wat ze kunnen doen om die balans weer te herstellen.

Misschien vind je het daarom nog gekker als ik je vertel dat ik geen natuurtalent in ontspannen ben.

Sterker nog, stress grijpt mij regelmatig bij mijn strot. Ik had het allemaal zo mooi bedacht : mijn grote droom was moeder worden.En als die wens in vervulling zou zijn gegaan, wilde ik mijn andere droom laten uitkomen; mezelf omscholen tot coach. Heel simpel; daarvoor moest ik alleen maar zwanger raken, negen maanden later bevallen, en als ik dat hele moedergebeuren in de vingers had, zou ik genoeg tijd, geld en energie bij elkaar harken om aan de opleiding te beginnen. Pommetje-oeufje toch?  

Niet dus. Het leven, in ieder geval mijn leven, werkt niet zo..

Eerlijk gezegd werkte het leven he-le-maal niet mee. Zwanger worden wilde maar niet lukken (en niemand wist waarom), ik volgde talloze hormoonbehandelingen (zonder resultaat) en om het af te maken maakte ik een aantal zeer emotionele missed abortions mee. Tel daar een intensieve, complexe relatie met mijn zus bij op, een baan waar ik uit onveiligheid het vuur uit mijn sloffen liep, en mezelf compleet voorbij rende, en mijn natuurtalent om mijn hooggevoeligheid compleet te negeren; you do the math. Het was het recept voor een burn-out; en zo geschiedde.

"Ik was mezelf totaal kwijt en dat was niet de eerste keer"

Ik had maar één doel voor ogen; uit die burn-out komen en er uit blijven.

Dat was niet zomaar gepiept, kan ik je vertellen. Ik had er a) geen verstand van en b), nogal wat extra hindernissen op mijn bord; mijn stressgevoeligheid is hoger en mijn energieniveau lager, omdat ik HSP-er ben (hoogsensitief). Omdat ik het liefst gisteren nog weer normaal wilde functioneren, greep ik alles aan wat me werd geadviseerd en aangeraden. Maar wat ik ook probeerde; langzaam mijn werk weer opbouwen, tweewekelijkse sessies bij de psycholoog, mediteren, Mindfullness, Ayurvedische massages, hardlopen, zelfs ‘blijmakertjes’ –antidepressiva- kwamen op een gegeven moment voorbij; het hielp allemaal maar een beetje. Net genoeg om mij weer terug op de werkvloer te krijgen;  terwijl ik juist daar zo ongelukkig was.

Pas toen ik mij tijdens mijn opleiding ging bezighouden met het waarom van mijn burn-out, vielen bij mij de echte kwartjes.

Het maakte dat ik duidelijk herkende welke levenspatronen bij mij onvermijdelijk hadden geleid tot een burn-out, en met welk gedrag ik dat zelf onbewust in de hand had gewerkt. Ik leerde hoe groot de invloed van je eigen gedrag, levenshouding en je opvoeding is als het gaat om het ontstaan van stress, in het ergste geval zelfs een burn-out. Daarmee vond ik de sleutel om mijn eigen gedrag te sturen en om te voorkomen dat ik nog een keer in een burnout zou belanden. Ik durfde weer keuzes te maken en op mezelf te vertrouwen. En met dat vertrouwen ging mijn droom alsnog in vervulling en werd ik in die periode moeder van twee prachtige kinderen.


Wie ben ik nou helemaal?

• Eveline van voren, Noordegraaf van achteren
• Bouwjaar 1979
• Woon samen met mijn grote liefde Mathijs
• Moeder van Koningspaar Olivia en Thomas
• Hoofd huishoudelijke dienst van Kees de kater
• Met z’n allen wonen wij in een woonboerderij in de prachtige stad Oudewater.

Mijn visie: Jij wilt echt niet stressloos door het leven; dat kost je meer dan het je oplevert.

Stress is niet iets nieuws uit de 21e eeuw.

De oermens had het nodig om te overleven. Het is een oerinstinct. Ik heb er mijn missie van gemaakt om mensen zoals jij en ik te leren, dat stress een levensbelangrijke functie heeft. En dat we misschien niet zitten te wachten op stress (jakkes), maar dat het ons iets wil vertellen waar we maar beter naar kunnen luisteren. Omdat het een zaak van leven of dood kan zijn. Of van een flexibel of een geknapt elastiekje.

Ik kan prima nee zeggen,

luisteren naar mijn lichaam en grenzen stellen vind ik ook niet moeilijk. Dat ik toch soms last heb van (veel) stress, komt door gebeurtenissen waar ik geen invloed op heb.

 

Waar ik wel invloed op heb, is hoe ik daar mee omga.

En dat, lieve stresskip, kan ik jou ook leren.

Als je mij echt zou kennen dan weet je:

√  Dat ik mijn eigen stress niet altijd onder controle heb en dat is voor mij oké.
√  “Een perfecte wondervrouw zijn” niet mijn ambitie is.
√  Ik niet eigenwijs ben. Echt niet. ECHT NIET! Oké. Een beetje dan. Veel.
√  Dat voelen en doen bij mij prioriteit hebben.
√  Dat ik de kriebels krijg van ‘hoe het hoort’.
√  Dat ik een tattoo heb van een zwaluw met daarin een hartslag, drie kleine stipjes en een hartje boven de snavel. De stipjes zijn mijn verloren ‘kindjes’, de hartslag is van de hartjes die geklopt hebben en het hartje, boven de snavel, is de liefde ik nog steeds voor ze voel. De Zwaluw staat voor mijn en hun vrijheid, loyaliteit en het altijd weer thuiskomen bij mezelf.
√  Dat ik stoutmoedig ben en ik dat een heel mooi woord vind. Ik hou wel van een beetje stout en ik ben moedig, heel erg moedig.
√  Dat ik het leven lief heb.
√  Ik 327 keer ‘mama!” roepen best veel vind op 1 dag.
√  De ‘waaromfase’ nog erger vind.
√  Je mij niet blij maakt met een triple shot soja caramel latte; doe mij maar een kop thee.
√  Dat laat op de avond voor mij het mooiste moment van de dag is; dan is het helemaal stil in huis. Behalve als er naast mij gesnurkt wordt…
√  Er soms iets uit mijn mond komt waarvan ik meteen denk: “Wait, what?! Why???”
√  Je mij geen Rituals geurstokjes, geurzakjes of vanillekaarsen cadeau moet geven.
√  Ik echt even verdrietig kan zijn als mijn favoriete serie afgelopen is; ik hecht mij aan personages.

Wat zeg je er van?

Gaan we samen de kracht van jouw oerinstinct ontdekken en ervoor zorgen dat stress jou weer dient in plaats van dat het je in de weg staat? Druk dan hieronder op de knop en plan een gratis sessie. Ik geef je sowieso twee persoonlijke tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

"If you ever get close to a human and human behavior be ready. Be ready to get confused." - Björk, Human behavior -

Gallery