Hoe bespreek ik werkstress op mijn werk?
Heb jij last van werkdruk, werkstress of misschien wel beide? Bij werkdruk speelt de factor tijd een grote rol. Bijvoorbeeld: werken onder hoge tijdsdruk, werken in een hoger tempo dan je zelf prettig vindt, steeds het gevoel hebben tegen de klok te werken. Bang zijn dat je het werk niet afkrijgt en hierdoor niet de gewenste kwaliteit kunnen leveren die je zou willen. Wanneer we spreken van werkdruk dan hebben we over structureel te veel taken en eisen, dan dat je aankan. Werkdruk is dan ook iets anders dan het druk hebben op je werk. Wanneer je het druk hebt op je werk ervaar je Ā positieve gejaagdheid waarover ik in mijn vorige blog schreef. Je voelt je productief en krijgt energie van het werk. Wanneer je structureel in de knel komt met de tijd en de druk van je werk dan spreken we van werkdruk. Samengevat is werkdruk: te veel werk in te weinig tijd.
Wanneer werkdruk te lang aanhoudt kan het omslaan in werkstress.
Werkstress kan een reactie zijn op werkdruk en leidt vaak tot gezondheidsklachten zoals slecht slapen, oververmoeidheid, spierspanningen, gevoelens van machteloosheid,een hoge bloeddruk etc. Werkstress is niet altijd het gevolg van werkdruk. Het kan ook door de inhoud, omstandigheden, voorwaarden of verhoudingen van je werk(omgeving) komen. Voorbeelden hiervan zijn: invloed hebben op eigen werk en eigen beslissingen mogen makenĀ (arbeidsinhoud), werken in een kantoortuin, verbale agressiviteit en intimidatie, lichamelijke belasting Ā (werkomstandigheden), werktijden, regelingen, contractvorm, opleiding en doorgroei mogelijkheden (arbeidsvoorwaarden) en als laatste sfeer, gepest worden op de werkvloer, jezelf niet thuis voelen in het team en machtvertoning (arbeidsverhoudingen). Deze vier voorbeelden noemen we ook wel de 4 Aās. Je kan dus werkstress ervaren zonder dat je last hebt van werkdruk.
Ziekteverzuim door werkstress stijgt al jaren.
En is tevens de grootste reden van ziekteverzuim. Je zal begrijpen dat wanneer je een keertje doodmoe thuiskomt van je werk, of wanneer er een periode is waarbij je het heel druk hebt op je werk, er niet meteen oververmoeidheid of een burnout op de loer ligt. Moe zijn van je werk geeft ook veel voldoening. Wanneer je na zoān dag of periode de tijd neemt om te herstellen is er niets aan de hand. Pas wanneer er teveel momenten zijn die voor stress zorgen, en je niet meer voldoende herstelt dan moet je gaan oppassen. Ook wanneer je stressklachten ervaart is het belangrijk om daar naar te luisteren (ook al komt het je op dat moment even niet uit). In onderstaand beeld heb ik de meest voorkomende stressklachten voor je op een rijtje gezet.
Hoe bespreek ik werkstress of werkdruk op mijn werk?
We kunnen het er kort of lang over hebben. Wanneer er een probleem is op het werk dan hoort het ook daar besproken te worden. Heel vaak hoor ik āja maar wat alsā¦ā en dan volgen er een rits negatieve uitkomsten zoals angst voor een slechte beoordeling, geen contractverlening, angst dat er geen, leuk, extra werk meer aan je gegeven wordt, etc. En dat snap ik, heus, bin there done that. Er rust echt nog een taboe op openheid over werkdruk en werkstress naar je werkgever of leidinggevende. En dat is zo zonde want, ja er zijn uitzonderingen, er zijn genoeg werkgevers en leidinggevenden die positief meedenken naar een oplossing. Dus praat er over en kom samen tot een oplossing. Dat is echt beter dan afwachten en steeds meer stressklachten verzamelen om vervolgens uit te vallen. Wil jij nou weten hoe je dat aanpakt? Op mijn website vind je onder de tab āvoor jouā een uitleg over hoe je het beste het gesprek aan kan gaan met je werkgever. Je kan ook gewoon op deze link klikken dan kom je direct op de juiste plek https://destresskip.nl/in-gesprek-met-je-werkgeverĀ wel zo handig.
Als je door dit blog jezelf er van bewust bent geworden dat het tijd wordt om op je werk te praten over werkdruk of werkstress, dan wens ik je heel veel succes. You can do it! Het volgende blog sluit ik dit drieluik af met nog een onderwerp dat heel veel stress oplevert: stress veroorzaakt door een gebeurtenis die buiten je beĆÆnvloedingssfeer ligt. Denk hierbij aan ontslag of een familielid dat (ernstig) ziek wordt. Tot snel!
O voor ik het vergeet: je ontvangt de volgende keer ook een uitnodiging voor de workshop die er aan gaat komen! Als jij beter wil leren om te gaan met stress dan zou ik zeker alvast een plekje vrijhouden in je agenda op vrijdag 18 mei want er zijn maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.
Liefs,
Eveline
In gesprek met je werkgever
PS: ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt. Laat het mij weten in een reactie hieronder. Enne heb jij een onderwerp waar je graag eens een blog over zou lezen? Mail mij: eveline@destresskip.nl
Heb ik je aan het denken gezet?Ā Had je een ‘o ja dit herken ik?’ moment bij het lezen van mijn blog?Ā Ben je er klaar voor om met jouw stress af te rekenen en wil je vaker waardevolle tips, die echt werken? Ontvang ze gratis zonder er iets voor te hoeven doen, wekelijks in je mailbox.