Het is maandagmiddag wanneer ik op een nieuwsbericht stuit van RTLZ.
De titel luidt: Vraagtekens bij mindfulness: ‘Je kunt net zo goed gaan bowlen’. Nou vind ik dat dus fantastisch nieuws want ik vind bowlen helemaal de bom! Ik zou 10x liever gaan bowlen dan op een matje gaan zitten mediteren. En toch voel ik me geroepen om op dit bericht te reageren omdat ik het een gekke conclusie vind. De overeenkomst in dit bericht is wat te doen tegen chronische stress. Wat werkt, bewezen, wel en wat werkt niet.
Wat ik uit het nieuwsbericht begrijp is dat āde wetenschapā waarschuwt omdat er geen wetenschappelijk bewijs is dat mindfulness werkt. RTLZ zoekt voor hun artikelen altijd meerdere invalshoeken en heeft onder andere expertise gevraagd bij Klinisch psycholoog Carien Karsten en zij zegt āJe kunt net zo goed gaan bowlen.ā Tsja als stressscoach vind ik dat ik toch een, niet wetenschappelijk onderbouwde, een gekke conclusie. Ik riep net dat ik 10x liever zou gaan bowlen dan op een matje zou gaan zitten mediteren. Absoluut waar wanneer ik in mijn goede doen ben. Niet wanneer ik langdurig zwaar gestrest ben en al helemaal niet in een burnout situatie. Ik ben het eens wanneer ze zou zeggen dat enkel mindfulness niet voldoende is tegen chronische stress.
Mindfulness is onder andere een manier om lichaam en geest te kalmeren.
Mindfulness is heel waardevol bij het doorbreken van een vicieuze stresscirkel. Het dringt angst en paniek terug, het zet de continue gedachtestroom stop en het brengt je terug in je lijf: je gaat voelen en opmerken. Wanneer mindfulness de enige tool is tegen stress is dat niet voldoende. Omdat het enkel kalmeren van lichaam en geest, plus wat aanpassingen zo her en der, niet genoeg is voor duurzame verandering. Het gevaar is dat wanneer je jezelf wat beter gaat voelen, je meer energie krijgt (lichaam en geest zijn gekalmeerd en wat tot rust gekomen) je snel geneigd bent om te stoppen met wat goed is tegen het stress. Je doet het wel wat rustiger aan (tijdelijk) en je leert ook een paar goede lessen van deze periode en gaat weer aan de slag.Ā Je stopt met de mediteren want je voelt de urgentie niet meer om lichaam en geest te kalmeren. Op een bepaald moment, en dit kan zijn een paar maanden, jaar of jaren zijn, is de spanning weer helemaal terug en beland je in een tweede situatie van chronische stress. Hoe kan dat nou? Er is geen gedrag verandert. Er is een pleister met wat betadine geplakt over de wond. Prima voor een schaafwond, niet prima voor een diepe wond die gehecht moet worden.
Dat mindfulness en een potje bowlen hetzelfde gezondheidseffect heeft is natuurlijk heel erg gek.
Tuurlijk als je bowlen, net als ik de bom vindt, stimuleer je gelukshormonen doordat je doet wat je leuk vindt en kan je eventjes veel lol hebben. Dat gedeelte is ontspanning. Tegelijkertijd stimuleer je enorm je stresshormonen en deze zijn niet zo gunstig als je veel stress hebt of zelfs burnout bent. Om het visueel te maken heb ik de effecten van mindfulness en bowlen op een rijtje gezet.
Wat zal het verschil zijn bij iemand, die stijf staat van de stress, bij mindfulness en bij bowlen? Wat zal het lange termijn effect zijn? Ik wil je vragen zelf na te denken over wat jij denkt wat goed is wanneer je veel stress ervaart. Mindfulness of bowlen? Mijn advies zou zijn mindfulness, precies om de redenen die ik hier genoemd heb. Dat bowlen komt wel weer als je stress gezakt is en je al deze prikkels en sensaties weer aankan.
Hopelijk gaan specialisten die begeleiden bij chronische stress, wat beter nadenken over de effecten van het stimuleren van het orthosympatisch zenuwstelsel (bowlen) en leren dat het stimuleren van het parasympatisch zenuwstelsel (mindfulness) veel effectiever is tegen stress. Ā
Liefs,
Eveline
PS: ik ben heel benieuwd wat je van deze blog vindt. Laat het mij weten in een reactie hieronder. Enne heb jij een onderwerp waar je graag eens een blog over zou lezen? Mail mij: eveline@destresskip.nl
Heb ik je aan het denken gezet?Ā Had je een ‘o ja dit herken ik?’ moment bij het lezen van mijn blog?Ā Ben je er klaar voor om met jouw stress af te rekenen en wil je vaker waardevolle tips, die echt werken? Ontvang ze gratis zonder er iets voor te hoeven doen, wekelijks in je mailbox.
Ja, ik wil Tips van de Stresskip Ā
Photo byĀ Todd DiemerĀ onĀ Unsplash